Implantáció

Implantáció

Milyen előnyei vannak az implantációs fogpótlásnak?

Az implantátum az elvesztett fog vagy fogak pótlására alkalmas, titánból készült műgyökér. Mai általánosan elterjedt formája csavar, vagy lépcsős henger. Az anyaga tiszta titán, melynek felületét a csontba való beépüléshez, és a lágyszövethez való kapcsolódáshoz speciálisan alakítják ki.

 • Olyan esetben, amikor csak egy vagy két fog hiányzik, nem szükséges ép fogak lecsiszolásával hidat készíteni.
 • Rágófog hiány esetén kivehető részleges műfogsor helyett rögzített pótlás, vagyis híd készíthető, ami kényelmesebb és könnyebben kezelhető, mint a kivehető pótlás.
 • Fogatlanság esetében már kisszámú implantátummal olyan műfogsor készíthető, amely nem mozdul el rágás vagy beszéd alatt. A foghiányos állcsontgerinc állapotától függően, adott esetben több implantátum behelyezésével akár híddal is pótolhatók a hiányzó fogak.
 • Megelőzi a fogelvesztés után elkerülhetetlen csontlebontódást.
 • Azáltal, hogy komfort- és biztonságérzetet nyújt beszéd és rágás közben, megkönnyíti a társas kapcsolatok fenntartását.

Klinikánkon a szájsebészeti és implantációs műtéteket Dr. Buzogány Zoltán Master Implantológiával foglalkozó szakorvos (Master of Science in Oral Implantology – Münster) végzi. Ez jelenleg a legmagasabb fokú implantológiai végzettség.

Dr. Buzogány Zoltán

fog- és szájbetegségek szakorvosa, Master of Science in Oral implantology – Münster

Hogyan ültetik be az implantátumot?

Az implantációs fogpótlás különösen körültekintő tervezést és kivitelezést igényel a fogorvostól és a fogtechnikustól. Az orvos először tájékozódik a beteg általános állapotáról, betegségeiről, gyógyszereiről. Ezután következik az alapos fogászati vizsgálat. Minden esetben készül röntgenfelvétel, szükség esetén 3 dimenziós CT felvétel is. Maga a műtét helyi érzéstelenítésben történik. Nyálkahártya metszés után szabaddá válik az állcsont, amiben az implantátum számára megfelelő helyet alakítanak ki, behelyezik a műgyökeret és a sebet összevarrják. Az implantáció így befedve gyógyul 4-6 hónapig, ez alatt az implantátum „becsontosodik”. A gyógyulás ideje alatt adott esetben ideiglenes pótlás is viselhető. A műtét után kisebb arcduzzanat előfordulhat, de nagyobb fájdalomtól nem kell tartani. A gyógyulás után a nyálkahártyán kis metszést ejtve felszabadítják az implantátumot, ún. ínyformázó csavart tesznek be. Rövid idő múlva következik a lenyomatvétel, ami alapján a fogtechnikus mintát készít és elkészíti a fogpótlást. A fogmű szájba helyezése ismét a fogorvos feladata.

Ki kaphat implantátumot?

Implantációra alkalmas az a páciens, aki jó egészségnek örvend, jó a szájhigiéniája és elég csontállománnyal rendelkezik. Az előzetes vizsgálatok során a kezelőorvos tájékoztatja a beteget a kezelési és sebészeti eljárásokról, valamint a fogpótlás tervezésről.

Mennyi ideig tart az egész beavatkozás?

A beavatkozás időtartama függ az implantátumok számától, illetve a csontfelépítés szükségességétől. Ideális esetben és ha csak 1 fogról van szó, akkor a beavatkozás csupán egy fél órát vesz igénybe.

Fogatlanul maradok a fogbeültetés után?

Ha az implantátum a száj elülső részére, a mosoly zónába kerül, akkor a fogorvos egy ideiglenes fogsort vagy hidat készíttet Önnek, hogy ne maradjon fogak nélkül.

Milyen anyagból készülnek az implantátumok?

A szervezetbe csak olyan anyag kerül behelyezésre, amely nem okoz semmilyen károsodást, a szövetek jól viselik, mint pl. a titán, amiből az implantátumok készülnek. Titánból készülnek a csípőprotézisek is. A fogászati implantátumok általában henger vagy csavar alakúak.

Fontos tudnivalók az implantációs műtétet követően

A műtéti területet kívülről jegelje a duzzanat csökkentése érdekében. Ne egyen ameddig az érzéstelenítő hatása tart. Pár napig ne fogyasszon kávét, teát, alkoholt, ne dohányozzon és ne egyen fűszeres, csípős ételeket. Fordítson fokozott gondot a szájhigiéniára, rendesen mosson fogat, a sebet is megmosva, és öblögessen fertőtlenítő oldattal utasítás szerint. A javasolt gyógyszereket vegye be. Szükség szerint vegyen be fájdalomcsillapítót. A varratokat 7-12 nap múlva távolítják el.

Mikor szükséges a csontpótlás?

Csontpótlásra akkor van szükség, ha a csont felszívódott és az implantátum beültetése emiatt nem lehetséges. Ilyen helyzet legtöbbször akkor jön létre, ha a páciens sokáig halasztgatja a fogbeültetést. Csontpótlásra lehet szükség hagyományos hídpótlások esetében is, mivel előfordulhat, hogy nem lehet esztétikus kialakítású koronákat készíteni az elveszett tartószövetek hiánya miatt.

Mikor javasolt a membrán használata?

A csontpótláson átesett területet a legtöbb esetben be kell fedni a gyógyulás idejére. Ezt tehetjük meg a membránnal.

Hogyan ápoljuk az implantátumokat?

Ugyanúgy ápoljuk az implantátumokat, mint természetes fogainkat, azaz napi min. 2x fogmosással és fogselymezéssel. Fontos a napi fogmosás és fogselyem használata. Fontos a rendszeres fogászati kontrollvizsgálat.

Mit értünk az arcüreg emelése alatt?

Ez valójában egy csontpótló műtét; az arcüreg nyálkahártyájának megemelése után csontpótló anyag kerül behelyezésre. A csontpótló műtétek nem veszélyesek, ám a pótolt csont mennyiségétől függően a beavatkozás és a gyógyulási idő hosszabb lehet. Ennek függvényében lehet az implantátumokat beültetni.

Dr. Buzogány Zoltán
fog- és szájbetegségek szakorvosa,
Master of Science in Oral Implantology

 • Általános orvosi diploma (Neumarkt, 1998),
 • Fog- és szájbetegségek szakvizsga (Szeged, 2002)
 • Riverside-Prime Dental ügyvezető tulajdonosa (Budapest, 2006–)
 • Master of Oral Medicine in Implantology diploma (Münster, 2011)
 • Master of Science in Oral Implantology diploma (Münster, 2014)
 • Perspektívák a paro – implantológiában és a komprehenzív fogászatban (Szeged)
 • Esztétikai Kongresszus, Dental World Budapest Hungary
 • IDS- Nemzetközi Fogászati Kongresszus (Hamburg)
 • Perspektívák a paro – implantológiában és az esztétikai fogászatban (Szeged)
 • Implantológiai és esztétikai kongresszus -Dental World Budapest Hungary
 • International Congress of Esthetic Dentistry
 • IDS – Nemzetközi Fogászati Kongresszus Köln
 • Esthetic Dentistry Congress, DentalWorld Budapest Hungary (2015)
 • Beszélt nyelvek / Languages: angol, német és francia / English, Deutsch, Français