Esztétikus tömés

Esztétikus tömés

A mai esztétikai fogászat egyre kevesebb fémet használ, és a porcelán illetve műanyag ötvözetek egyre nagyobb teret hódítanak. Ezek az anyagok, amelyekkel az amalgám töméseket kiválóan lehet helyettesíteni a fogakkal teljesen megegyező színben, már évek óta elérhetőek a fogászatban.

Az esztétikus tömés a fog színével harmonizáló, hosszú távon jól működő tömés készítését jelenti. Rendelőnkben csak prémium kategóriás tömőanyagokat alkalmazunk, melyek mind esztétikailag, mind funkcióját tekintve kiváló tömések készítését eredményezik. Estellite (Japán) és Gradia (Japán) anyagokat használunk, amelyek mindegyike magas törési szilárdsággal, kiváló kaméleon-hatással és jó polírozhatósággal bír.

A beavatkozás ép foganyag-veszteséggel nem jár, alkalmazásával teljesen élethű formában visszaépítjük a fogat, valamint a fogszuvasodásnak is gátat lehet vetni azon a területen. Amennyiben problémája van régi amalgám töméseivel, vagy az évek során a tömés alá szuvasodott, akkor javasoljuk az amalgám tömései cseréjét.

Mikor szükséges a barázdazárás?

A gyermekkori fogszuvasodás megelőzésére a barázdazárás hatékony, biztonságos és fájdalommentes módszer, amellyel csökkenthető a gyermekeknél előforduló fogszuvasodás gyakorisága. A barázdazáró anyag egy vékony, folyékony kompozit tömőanyag réteg, amelyet az őrlőfogak rágófelszínére helyezve megakadályozható, hogy az ételmaradékok és a baktériumok bejussanak a barázdák mélyére, ezzel elkerülhető a fogak szuvasodása.

Általában a kis- és nagyőrlő fogaknál alkalmazzuk a barázdazárást, elsősorban a mélyen barázdált fogak esetében. A barázdazárást egészséges fogon alkalmazzuk, 6-tól 18 éves korig. Javasolt fél évenként ellenőriztetni a már meglévő barázdazárásokat illetve átvizsgálni, hogy szükség van-e újakra. A tejfogakat általában nem kell barázda zárni, de bizonyos esetekben szóba jöhet az alkalmazása.

Hogyan zajlik az eljárás?

Az eljárás egyszerű, csak pár percig tart foganként, és a gyermekek számára nem jelent megterhelést. A fog megtisztítása és szárítása után a felületet gyenge savval felérdesítjük. A barázdazáró anyagot ecsettel felvisszük, ezáltal ez a folyékony tömőanyaghoz hasonlatos anyag egyenletesen elterül és feltölti a barázdát. Következő lépésként a barázdazáró anyagot speciális, kék fényű lámpával keményítjük meg. Végül ellenőrizzük, hogy a barázdazárás nem akadályozza-e a fogsor helyes záródását. Amennyiben szükséges, csiszolással elvékonyítjuk a felvitt anyagot, végül polírozzuk a fogat.