A tökéletes fogsor az új státuszszimbólum

Hogy valakinek jók-e a fogai, az számos egyéni és környezeti tényezőtől függ. Azonban gyakran tapasztalom, hogy a fogsor kinézetének elhanyagolása nem csupán a fogakra van káros hatással, hanem az üzleti életben való megítélésre is.

Ezt támasztja alá a kanadai szociológus, Malcolm Gladwell is, aki szerint a tökéletes fogsor mára státuszszimbólummá vált.

Nem újdonság, hogy a külső megjelenés hatással van arra, hogy mások mit gondolnak rólunk. Az azonban új jelenség, hogy mennyire fontos szerepe van ebben a fogaknak. És bár igaz, hogy egy mosollyal indított tárgyalás szimpatikussá teheti az embert, azonban egyre inkább számít az, hogy milyen fogsor villan ki a mosoly mögül.

Mivel a rossz minőségű vagy hiányos fogászati ellátás különösen a szegényebb rétegeket sújtja, a fogakkal kapcsolatos társadalmi megítélés is ezt tükrözi.

Ahogyan a kóros túlsúlyt, úgy a rendezetlen fogsort is egyre inkább az alacsony társadalmi státusz jelének tartják az emberek. A fogazat elszíneződése az elhanyagoltság benyomását kelti, ez pedig a kutatások szerint még az illető munkahelyi, üzleti sikereit is veszélyezteti.

Ugyanakkor a tökéletes, fehér fogsort is észreveszi a környezet, és pozitívan reagál rá. Számos vizsgálat támasztja alá a fogfehérítés előnyeit a nagyobb magabiztosságtól kezdve a jobb mentális egészségig.   

Milyen üzleti előnyökkel jár a ragyogóan fehér fogsor? 

  • A Vision Critical kutatása szerint a fehér fogakat az anyagi jóléttel hozzuk összefüggésbe.
  • A fehér fogsor nemcsak az önbizalmat növeli, de az üzleti életben is előnyt jelent: 10 %-kal jobbak a munkahelyi kilátásai annak, akinek a fogsora ragyogó és rendezett.
  • A fehér fogsor az egyik legfontosabb szempont az első benyomás kialakításában. A kutatás szerint a vakítóan fehér mosoly 20%-kal növeli az ember vonzerejét, míg a sárgás fogazat az egyik leggyakoribb oka annak, ha a beszélgetőpartnerre nem teszünk nagy benyomást.
  • A férfiak csaknem harmada véli úgy, hogy a fehér fogak magasabb társadalmi rangra utalnak, és kétszer olyan gyakran feltételezik, hogy az illető művelt és iskolázott.
  • A fehér fogsor ugyanakkor fiatalságot sugall: az ilyen embereket átlagosan öt évvel véljük fiatalabbnak a valós koruknál.

Tény az is, hogy a harmincas-negyvenes korosztály többet törődik a fogazata állapotával, mint az idősebbek, legalábbis ez derül ki a fogorvosi szolgáltatásaim adataiból – ennek oka nem más, mint hogy ennél a korosztálynál a legkritikusabb, hogy jól teljesítsenek az üzleti életben, vezetőkként a legelőnyösebb tulajdonságaikat hangsúlyozzák, mind külsejükkel, mind egyéb kvalitásaikkal.

A fogsor teszi a mosolyt, és a mosoly teszi az üzletet 


Az üzleti életben is fontos, hogy mennyire merünk mosolyogni. A jó minőségű fogfehérítés csökkenti a mosolygással kapcsolatos gátlásokat, és meghozza az ember kedvét a jóízű nevetéshez. Aki pedig többet nevet, az másokban is bizalmat és szimpátiát kelt.

Nem titok, hogy vonzódunk azokhoz az emberekhez, akik vidámak és nyíltak. A fehér fogsor nem csupán megszépít, hanem a társas kapcsolatokat is képes befolyásolni, ezáltal visszahat a kiegyensúlyozottságra és a mentális egészségre. 

A fizikailag vonzónak tartott embereket hajlamosak vagyunk felruházni más szimpatikus tulajdonságokkal is. Pszichológiai vizsgálatok szerint a vonzó embereket megbízhatónak, barátságosnak és intelligensnek véljük.

Ezek a vélekedések pedig mind-mind hatással vannak az illető üzleti és személyes környezetére, és végső soron a hosszútávú sikereire.

Az egyik leggyakoribb téves feltételezés, hogy a fogfehérítés károsítja a fogakat. Professzionális eljárás mellett és minőségi anyagok használatával ez szerencsére nem igaz. Az általam végzett fogfehérítés teljesen biztonságos.

Sztárok a fogorvosnál


A fentiek alapján nem meglepő, hogy a fogorvosnál rendszeresen megfordulnak azok a hírességek, üzletemberek, neves sportolók és színészek is, akik a sikereik előtt még nem törődtek a fogukkal. Jellemzően mihelyt ismertebbé válnak, kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy fogsoruk kifogástalan legyen.

Ma már elképzelhetetlen, hogy egy filmsztárnak, egy felsővezetőnek vagy egy reklámozott sportolónak ne legyenek tökéletesen fehér fogai, ami csak tovább erősíti azt a benyomást, hogy a fehér fogsor a siker és az irigylésre méltó státusz jele.

Elon Musk, Victoria és David Beckham, Celine Dion, Nicolas Cage csak néhány név azok közül, akiknek fiatalkori, kevéssé csillogó fogú képeit megtalálhatjuk az interneten, és összehasonlíthatjuk a mostani, vakító mosolyú képeikkel. A különbség önmagáért beszél.

Fogfehérítés az Eiffel esthetics-nél


A fogfehérítés során kiemelten ügyelek arra, hogy az eredmény természetes benyomást keltsen, és alkalmazkodjon a páciens saját személyiségének jellemzőihez. Rendelőnkben a ZOOM fogfehérítési technológiát alkalmazzuk.

Ez az USA-ban már rutinnak számító beavatkozás, melynek során magas koncentrációjú hidrogén-peroxidot vagy karbamid-peroxidot használok, ami szakértelmet és felügyeletet igényel.

Share:

Vélemény, hozzászólás?