A fehérebb fogú emberek sikeresebbek

Nem is kérdés, hogy a fogfehérítés napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Fogorvosként én is találkozom ezzel a jelenséggel, hiszen egyre több páciensem – férfi és nő egyaránt – szeretne olyan mosolyt magának, amilyen a hollywoodi sztároké.

Milyen kutatások támasztják alá a fogfehérítés népszerűségét? Milyen előnyökkel jár a fehér fogsor? Ezt foglalom össze az alábbiakban.

Intelligencia és barátságosság


A tekintélyes tudományos folyóirat, a Nature 2008-ban közölt úttörő jelentőségű cikket a fehér fog társadalmi hatásairól. Kutatásukból kiderült, hogy az egyénről alkotott benyomásunk jelentősen módosul attól függően, hogy milyen színű az illető foga.

180 vizsgálati személytől kérték, hogy fényképek alapján értékeljenek férfiakat és nőket olyan tulajdonságok mentén, mint az intelligencia, barátságosság, megbízhatóság, vagy éppen a népszerűség.

A fényképek háromféle arcot mutattak, ahol a kutatók csak a fogak állapotát változtatták meg: átlagos fogazatú, fehérített fogú és hibás fogazatú. Az eredmények a következők:


  • A hibás fogazatú képek alacsonyabb értékelést kaptak a barátságosság, az önbizalom és népszerűség terén, de még az intelligencia-skálán is;
  • A fehérített fogú képek magasabb értékelést kaptak, mint az átlagos fogazatúak;
  • A fogazat állapota nem csak a vonzerőre és a társas kívánatosságra van hatással, hanem olyan személyiségjegyek megítélésére is, amiknek látszólag semmi közük a fogakhoz (intelligencia, introverzió).

Azt találjuk tehát, hogy a fogak színének szerepe messze meghaladja az esztétikai skálát, és befolyásolja az ember általános megítélését.

Az a tény, hogy a fehérített fog még az átlagos fogsornál is jobban szerepelt, cáfolja azt a félelmet, miszerint a fogfehérítés természetellenesnek hat, vagy hogy emiatt az embert hiúnak vagy felszínesnek gondolják majd a többiek. Ilyesmit egyáltalán nem mutatott a vizsgálat.

Fehér fog = jobb szakmai előmenetel


Ha a jó fogaknak ekkora jelentősége van, ugyanez igaz az elszíneződött, töredezett fogak szerepére is: ezek bizony befolyásolják az ember teljes személyiségének megítélését, akár igazságosnak tartjuk ezt, akár nem.

Ezek a hatások pedig megjelenhetnek a társas kapcsolatok terén ugyanúgy, mint a munkában, ahol esetleg épp a rossz fogazata miatt szenved valaki hátrányt a karrierje során.

Pontosan ezt az összefüggést, a fogaknak a szakmai karrierre való hatását vizsgálta a Kelton piackutató intézet egy hasonló fényképes vizsgálattal.

 A korábbi eredményeket megerősítve azt találták, hogy a rendezett, fehér fogsorú szereplőket sikeresebbnek véljük, és jobbnak tartjuk az esélyeiket egy állásinterjún, mint a hasonló képességű, de rossz fogazatú emberekét. Valószínűleg ezzel a munkaadóink és üzleti partnereink is ugyanígy vannak. 

A csúnya vagy hibás fogak közvetve is hatnak a szakmai előmenetelre. Az ember kevésbé hajlamos mosolyogni, elrejti a fogait, nem nevet együtt a többiekkel, ez pedig azt a benyomást keltheti a környezetben, hogy az illető barátságtalan vagy lenézi őket.

Az ilyesmi nem előnyös a szakmai előmenetel szempontjából, különösen olyan munkakörben, ahol a tárgyalások, az üzleti kapcsolattartás állandó követelmény. Ezekben a szakmákban nem könnyű úgy boldogulni, ha az ember kerüli a figyelmet és nem szívesen mosolyog, mert szégyelli a fogait.

A fehér fogak kulturális szerepe


Ezeknek a jelenségeknek a hátterére volt kíváncsi az amerikai Nemzeti Fogászati Intézet, amely hosszú tanulmányt tett közzé a fogazat megítélésének hátteréről. Ebben feltárják, hogy a fogak egészsége milyen sokféle módon függ össze az ember testi és lelki egészségével, és mindez hogyan befolyásolja a boldogulást.

A tanulmány főbb pontjai a következők:

  • A fogak és a szájüreg állapota meghatározza a rágás és az étkezés minőségét, de még az étvágyat is, így közvetlen hatást gyakorol a bevitt táplálékra és a testi egészségre;
  • A fogbetegségek hatással vannak az alvásra és annak minőségére: akinek sajog a foga, vagy letört belőle egy darab és ingerli a nyálkahártyát, annak alvása felszínesebb és kevésbé pihentető, ez pedig befolyásolja a napi teljesítményt;
  • A kulturális és pszichés jelentősége az egészséges fogaknak igen jelentős. Az esztétikai fogászat létjogosultsága évszázados társas normákon alapul, azaz régóta nagyobb becsben tartjuk azokat, akiknek látványosan szép a fogsoruk.

Ahogy a szem a lélek tükre, úgy a száj a testi egészségé: a szájunk mindenki számára látható, és ablakot nyit a testi egészségünkre. Nem véletlen, hogy a fogak színének, de még a fehérségárnyalatának is ekkora szerepe van a megítélésünkben.

A száj állapota valóban képes tükrözni az ember általános állapotát, azönmaga iránt mutatott törődést, és ezáltal közvetve a lelkiismeretességet és megbízhatóságot.

A tudományos vizsgálatok tehát sokszorosan alátámasztják a fehér fogak kitüntetett szerepét az egyén sikereiben, amit nem érdemes figyelmen kívül hagyni.


Olyan világban élünk, ahol a külsőnek hangsúlyos szerepe van, és ezen belül is azonnali igazodási pontként szolgál a fogak és a száj állapota. Amennyire hátrányos lehet a sárgás fogazat vagy a vérző, elhanyagolt fogíny látványa, annyi előnyt nyújt számunkra, ha rendben vannak a fogaink és egészséges az ínyünk.

Ne tartson attól, hogy mások leszólják azért, mert rászánja magát az esztétikai fogászatra! Semmi nem támasztja alá, hogy ez így lenne, az ellenkezőjére viszont annál több a bizonyíték.

Ha Ön is szeretne részt venni esztétikai fogászati kezelésen, vagy ha további kérdései vannak, keressen minket az Eiffel Esthetics-nél, és örömmel segítünk!
Források:

https://www.nature.com/articles/bdj.2008.178

https://www.nidcr.nih.gov/DataStatistics/SurgeonGeneral/sgr/chap6.htm

Share:

Vélemény, hozzászólás?