7 tipp a tökéletes szájhigiéniáért

A helyes szájhigiénia legfontosabb alapelve a minimum napi kétszeri fogmosás és a félévenkénti fogorvosi kontroll. Azonban sok egyebet is tehet azért, hogy a mosolya tökéletes maradjon két vizit között is.

Dr. Antal Ágnes fogorvos, az Eiffel Esthetics ügyvezető tulajdonosának javaslatai segítenek, hogy Önnek se kelljen szorongva várnia a soron következő vizsgálatot.

1. Ügyeljen a fogmosás helyes technikájára!


A rendszeres fogmosás a jó szájhigiénia alapja. Naponta legalább kétszer mosson fogat, de ha teheti, mossa meg fogait minden étkezés után. Használjon fluorid tartalmú fogkrémet!

A fogmosás módja legalább olyan fontos, mint a fogmosások száma. A leggyakoribb hiba az egyes fogfelületek kihagyása. Figyeljen rá, hogy minden fog sorra kerüljön, és a fogak teljes felületét megtisztítsa.

Reggelente gyakran sietünk, este pedig fáradtak vagyunk, így nem mindig könnyű a jó technikára odafigyelni, de gyakorlással ez rutinná tehető. A helytelen technika lepedéket hagy a fogakon és a fogíny mentén, ez pedig szuvasodáshoz és fogínygyulladáshoz vezethet.

A fogmosás legalább 2 teljes percig tartson! Nem kell nagyon erősen dörzsölni a fogat, az technika viszont fontos: a fogíny és a fognyak határába 45 fokos szögben illessze a fogkefét, és puhán mozgassa körkörös mozdulatokkal.

Miután fellazította a lepedéket, ún. söprő mozdulattal távolítsa el azt a szájüreg irányába. Ne felejtse ki a fogak belső részét és a nyelvet sem!

Ha teheti használjon elektromos fogkefét, mert az hatékonyabb tisztítást és egyszerűbb használatot biztosít.

2. Használjon megfelelő fogkefét!


Fogkefét különböző vastagságú és keménységű sörtékkel lehet kapni. A fogkefe sörte keménységét tekintve puha (soft), közepes (medium) és kemény (hard) típusokat különböztetünk meg. Én minden esetben a soft és medium típusú fogkefék használatát javaslom csak, hiszen a kemény sörte komolyabb sérüléseket tud okozni a lágyrészeken illetve a fogzománcon egyaránt.

A kisebb körfejű fogkefék alkalmasabbak az alapos fogmosásra, mivel könnyebb velük a száj minden zugát elérni.

Megfelelő technikát alkalmazva a fogkefe 2-3 hónapig marad használható állapotban. Ha elgörbült sörtéket lát rajta, mindenképp cserélje le, de jobb ezt meg sem várni!

A mostani fogkefék sörtéje ún. indikátor sörtéket is tartalmaz, amelyek kifakulása jelzi, hogy ideje fogkefénket lecserélni. Több hónap elteltével az egyenes sörte vége is eltompulhat annyira, hogy sérülést okozzon az ínyen és a fogak felületén.

Használat után a fogkefét alaposan öblítse le, és függőlegesen tárolja. 

3. Keresse fel rendszeresen fogorvosát!


Ha azt veszi észre magán, hogy halogatja a fogorvosi vizitet, akkor valószínűleg Ön is a felnőtt lakosságnak abba az 50%-ába tartozik, akik nem járnak évente fogorvoshoz, mert tartanak a kezeléstől, az áraktól, vagy egyszerűen elhanyagolják fogazatukat. Pedig a félévenként megejtett vizittel időben felfedezhető a szuvasodás, a fogágybetegség, vagy akár a szájüregi rák, amiket mind könnyebb – és olcsóbb! – a korai szakaszban kezelni.

A vizit során nemcsak a fogkövet távolítjuk el, ami már önmagában is fontos része a szájhigiéniának, hanem teljes fog körüli (periodontális) ellenőrzést és rákszűrést végzünk. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a korai kezelés előnyeit! Rendszeres fogászati ellenőrzés mellett még időskorban is megőrizhető az egészséges fogsor és fogíny.

4. Használjon minden nap fogselymet!


Sokaknak csak akkor jut eszébe a fogselyem, ha az ételt beszorult a fogaik közé. Pedig rendszeres használata a kisebb maradékokat is eltávolítja a fogak közül, ez pedig megakadályozza a lepedékképződést, ezáltal a fogak közötti szuvasodást.

A fogmosás sosem lehet annyira alapos, hogy a fogselyem szerepét teljesen kiváltsa. Ráadásul a fogselyemmel való tisztítás a fogínyt is tisztán tartja, és megelőzi a kellemetlen gyulladásokat.

A fogselymet naponta javaslom használni a következő módon: egy 30 centis darab két végét csavarja a két mutatóujja köré úgy, hogy egy 3-5 centis rész maradjon szabadon a két ujja között. Feszítse ki a fogselymet a fog felszínén, és vezesse be a fogközbe, majd párszor mozgassa oda-vissza. A következő fogközhöz használja a fogselyem még tiszta részét!

Eleinte bonyolultnak tűnhet a használata, de hamar megtanulható. Ha nem sikerül, keressen fel minket, örömmel adunk tanácsot!

5. Kerülje a cukros ételeket!


A cukor az egyik fő bűnös, ha szuvasodásról van szó. Táplálja a szájban lévő baktériumokat és savasabb környezetet teremt, ami lepedékképződést okoz és pusztítja a fogzománcot. Minden egyes cukorban gazdag étkezéssel húsz percnyi savfürdőnek tesszük ki fogainkat, a reggeli cukrozott kávétól kezdve a vacsora utáni sütiig.

Ha szeretné elkerülni a gyakori fogszuvasodást, csökkentse az étkezések cukortartalmát, valamint rendszeresen mosson fogat és használjon fogselymet!

Érdemes odafigyelni a szénsavas üdítőkre is. Nemcsak cukortartalmuk miatt károsak a fogakra, hanem a bennük lévő foszforsav miatt is, ami szintén károsítja a fogzománcot. Fogyasszon belőlük kevesebbet, vagy válassza a cukormentes változatokat. A fogai és az egészsége meghálálják.

6. Tegye le a cigarettát!


Sokszor hallhatta már, hogy ideje leszokni a cigiről, de ezúttal a fogorvosa javasolja ugyanezt. A rengetegféle egészségkárosító hatásán túl a cigarettában található kátrány és nikotin a fogínyt is kikezdi.

A dohányzás hatására a baktériumok elszaporodnak az íny mentén, lepedék képződik, károsodnak a szövetek, ami idővel akár fogvesztéshez is vezethet. Arról nem is szólva, hogy milyen csúnya sárgás árnyalatot ad a fogaknak! Sajnos a dohánytermékek káros hatásai közé tartozik a szájüregi rák is.

Érdemes megfogadni az unalomig ismert figyelmeztetést: a kockázatok elkerülése érdekében, a saját egészségének megőrzése miatt tegye le a cigarettát.

7. Kerülje a szájszárazságot!


A szájban lévő nyál elsődleges védelmet nyújt a fogszuvasodás és a fogak körüli betegségek ellen. Elégtelen nyáltermelés vagy gyakori szájszárazság esetén súlyos fogászati problémák lépnek fel.

Ha a szájszárazság betegség következménye, azt gyógyszerekkel érdemes mielőbb orvosolni.

Ha azonban az életkor vagy az életvitel miatt szárad ki gyakran a szája, akkor érdemes odafigyelnie, hogy rendszeresen igyon egy kis vizet.

Ezzel egyúttal a cukros italok káros hatásait is elkerüli.


Ha további kérdése van a szájhigiéniával kapcsolatban, vagy tanácsra van szüksége a fogápolást illetően, keressen minket az Eiffel Esthetics-nél, és örömmel segítünk!

Share:

Vélemény, hozzászólás?